Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

   

MANCSOK

 MACSKATARTÓKNAK

ki tartson?

új cica a háznál

összeszoktatás

nevelés

egészségvédelem

betegségek

küllemápolás

takarmányozás

tenyésztés

mentsen életet

 KUTYATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

Az egészséges macska takarmányozása

 

Az egészséges macskáknak az életkoruknak és az életmódjuknak megfelelő eledelt kell adni, mégpedig a lehető legjobb minőségben. Ez sokszor olcsóbb, mint a közepes minőség és hozzásegíti a macskát a hosszabb és egészségesebb élethez. Emellett a macska etetésének fontos szabályai még:

 • a rendszeresség, vagyis az, hogy lehetőleg a napnak mindig ugyanabban a szakaszában etessék,

 • a következetesség is, vagyis hogy a tulajdonos ne hagyja a választást egyedül a macskára, ugyanis ha a kénye-kedve szerint ehet, akkor elhízik vagy válogatós, étvágytalan lesz, valamint

 • a fokozatosság is, vagyis ha váltogatják a különböző tápokat, akkor az átmenet mindig fokozatos legyen. Legalább egy hétig keverve adja a régi és az új eledelt.

A macskák különböznek tőlünk abban, hogy inkább az egyféle étrendhez vonzódnak. Ezért is jobb, ha egy jó minőségű, komplett eledelhez szoknak, ami hosszú távon sem okoz egészségkárosodást. Ugyanez nem mondható el a házi kosztról, amivel nem lehet minden szempontból kiegyensúlyozott táplálást biztosítani. A száraz és a konzervtápok etetése egyaránt elfogadható. Mindegyiknek van előnye, de hátránya is. A száraz tápok sokkal olcsóbbak (akár 10-20-szor is többe kerülhetnek a konzervek!), ezért minden macskatartónak azt ajánljuk, hogy inkább valamelyik prémium minőségű száraz táppal etesse a macskáját, mint a szupermarketekben kapható divatos, de valójában gyenge minőségű és drága konzervekkel. A száraz tápok további előnye, hogy elől lehet hagyni őket, így macskák az igényük szerint fogyaszthatnak belőlük. A legtöbb macska ugyanis, ha teheti, sokszor és egyszerre keveset eszik. Hátrányuk, hogy a gyenge minőségű száraz tápok alsó húgyúti betegségekre hajlamosíthatnak, de a prémium minőségűek esetében ettől egyáltalán nem kell tartania. A konzerv tápok is megfelelőek, de jóval drágábbak és inkább hajlamosítanak elhízásra, cukorbetegségre és fogkövességre.

A megfelelően etetett macskák 20 évnél is tovább élhetnek! Ehhez szükséges, hogy a jó minőségű, a koruknak és az életmódjuknak megfelelő táp alkossa a napi eledelük legalább 90 %-át! Helyes, ha a macska gyári tápokat kap és helyes, ha egyfélét. De melyiket? A megfelelő táp kiválasztása nem könnyű. Nagyon sok szempontot játszhat szerepet a döntésben. Ha a pénztárca az egyik legfontosabb, akkor is azt javasoljuk, hogy inkább etessen egy jó ("prémium") minőségű tápsorból kiválasztott száraz macskaeledelt, ami naponta 100-150 Ft-os költséget jelent majd, mintsem valamely olcsó (vagy annak vélt!) tápsor konzervét, ami naponta akár 2-3-szor is többe kerülhet.

Arra vonatkozóan, hogy mi számít jó minőségnek, nem adhatunk felsorolást. Ez sértené a közepes vagy gyenge minőségű macskaeledeleket gyártók üzleti érdekeit, akikkel nem szeretnénk perbe keveredni. De alapszabályként érdemes megfogadni, hogy

 1. nem szabad bedőlni a reklámoknak! Az azokban szereplő kiscicák általában NEM a reklámozott tápokon élnek.

 2. nem szabad összefüggést keresni minőség és elérhetőség között! A kereskedők nem a legjobb, hanem a legnagyobb kereskedelmi hasznot hajtó termékeiket teszik a legjobb helyre, vagyis szemmagasságba, amelyekre a jó reklám és a nagy kereskedelmi árrés esetleg sokkal inkább jellemző, mint a jó minőség. Az utóbbi ugyanis megdrágítja a termék előállítását, ami csökkentheti az elérhető kereskedelmi hasznot.

 3. nem érdemes olyan tápsorból választani, amelynek nem kapható ugyanabban a boltban a kölyök és a felnőtt változat mellett az idős macskáknak gyártott tápja. Ez talán a legfontosabb szempont a választásnál, ugyanis az idős macskatáp hiánya azt a gyanút keltheti, hogy az adott táppal etetett macskák esetleg nem is élik meg azt az életkort, amikor át kell térni az idős macskáknak gyártott tápokra. Ez utóbbiak legalább ugyanannyira különböznek a felnőtt tápoktól, mint a kölyöktápok és 7-10 éves korban az áttérés elengedhetetlen!

Mi a világ élvonalába tartozó Hill's Science Plan termékeket ajánljuk, mert ezeknek nem csak a prémium minőségük garantált, de a legtöbben sok pénzt is megtakaríthatnak velük, ugyanis sokkal olcsóbbak, mint az agyonreklámozott szupermarket-konzervek, arról nem is beszélve, hogy az etetésükkel az állatorvosi kiadások is csökkenhetnek.

A Hill's minden korosztálynak változatos összetételű és kiváló beltartalmú tápokat kínál, amelyek segítenek megőrizni a cica egészségét:

 • Az 1 évesnél fiatalabb kölykök számára többféle ízesítésű, száraz és konzerv kölyöktáp (Kitten) kapható.

 • Az 1-6 év közötti felnőtt macskák részére hasonló (Adult) kínálat áll a rendelkezésre. Emellett speciális tápok kaphatóak a kizárólag lakásban tartott felnőtt macskák részére (Indoor Cat), az ivartalanított macskáknak (Neutered Cat) az inaktív és hízásra hajlamosaknak (Light Adult), a fogászati és ínybetegségek ellen, valamint a kellemetlen szájszag megelőzésére (Oral Care), a szőrlabdaképződés megakadályozására (Hairball Control Adult), a bőr és a szőrzet állapotának javítására (Sensitive Skin) és az érzékeny macskáknak az egészséges emésztés elősegítésére (Sensitive Stomach). A vemhes és szoptató nőstények, valamint az aktív felnőtt macskák részére pedig a kölyöktápok etetése ajánlott.

 • A 7 év feletti idős macskáknak szintén széles választékban állnak rendelkezésre az idős macska (Senior) tápok, beleértve az ivartalanított macskákat (Neutered Cat Senior), az idősebb inaktív és hízásra hajlamos felnőtteket (Light Senior) és a szintén idősebb, hosszú szőrű macskáknak gyártott (Hairball Control Senior) tápot.

Ezek a termékek a rendelőnkben folyamatosan kaphatóak és szívesen állunk az érdeklődők rendelkezésére további felvilágosítással: 787-2637

Összefoglalva az etetéssel kapcsolatos legfontosabb tanácsokat: etessen egyfélét, de nagyon jó minőséget és inkább száraz tápot, mint konzervet vagy házi kosztot!

Dr. Csikós Károly
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK